Keress meg a Facebook-on ♥ Keress meg a Google+-on

2013. február 8., péntek

DRESS CODE



 Mivel itt a báli szezon, úgy gondoltam fontos lehet egy ilyen tartalmú bejegyzés. Manapság már nem csak a borítékban postán érkezett; kézzel címzett meghívókon, de a buli plakátokon is sokszor szerepel a ’dress code’ szó. Legyen szó szórakozóhelyről, céges rendezvényről rendszeresen kikötik, milyen öltözékben is várják a vendégeiket a szervezők. A régi elvek miatt, sok formát a férfiak öltözéke határoz meg. A következőket szem előtt tartva, sohasem fog fenyegetni minket az alulöltözöttség veszélye:


A „White Tie” viselet a lehető legelegánsabb öltözet. 
Uraknak frakkot, speciális (piké) anyagú inget, mellényt és kézzel kötött csokornyakkendőt jelent. 
Kiegészítője a speciális escarpens cipő és a hófehér nadrágtartó. 
Hölgyeknek „White Tie” esetén nagyestélyi a kötelező viselet, hosszú szatén kesztyűvel.




 A „Black Tie”, szmoking-csokornyakkendő viseletet ír elő urak számára. Az elnevezésnek megfelelően csak és kizárólag a kötött fekete csokornyakkendő az elfogadott megoldás, minden más szín kerülendő. Az ing dupla mandzsettás, lehetőség szerint díszgombokkal. Hófehér díszzsebkendő, fekete spanyolöv és borjúbőr vagy lakk cipő az elvárt kísérő. Hölgyek számára a „Black Tie” öltözék az estélyi, kesztyű nélkül, ujjatlan hosszú ruha, melyet viselhetnek stólával, de lehet rövid koktélruha is, attól függően, hogy mennyire formális a rendezvény.



A "formal" megjelölés igen eltérő tartalommal rendelkezik a világ egyes tájain: általános azonban, hogy elegáns öltözetet jelent. Uraknál 6 óra előtt és után is elfogadott a sötét öltöny, nyakkendő, ám ha a rendezvény dress code-ja "formal, black-tie optional" öltözéket kíván, 18:00 után "black tie" az elvárás. Hölgyek esetében 6 óra előtt elegáns ruha, lehetőleg nem fényes anyagból. 6 óra után estélyi, koktélruha.





Hétköznapi viselet, bármi felvehető. Amennyiben az "informal" megjelölés különleges alkalmat jelöl, vagy 18:00 utáni eseményt, úgy hölgyeknek a teljesen hétköznapi öltözéknél valamivel elegánsabb ruha ajánlatos. Uraknak ing, nyakkendő, nadrág, és a nadrág színével nem feltétlenül egyező zakó szükséges.



 Az urak esetében megegyezik a Semi-Formallal, a hölgyek esetében kikötés, hogy elegánsak legyenek, de ruhájuk ne legyen kivágott.



Hölgyeknek rövid, de elegáns ruha, férfiaknak pedig kötelező az öltöny. A rendezvény kezdési időpontjához képest mást és mást jelent: hat óra előtt elegánsabb, míg utána ünnepélyesebb megjelenést követel. Uraknak hat előtt öltöny, utána sötét öltöny nyakkendő, míg hölgyeknek hat óra előtt elegáns ruha, utána koktélruha vagy elegáns kosztüm.




Hétköznapi ruházat, de farmer és a sportos ruhadarabok kizárva! Az öltözet hasonlít a hivatalos öltözethez de annál legyen lazább.



Ebben az esetben nincsenek megkötések. Javaslat: ne viseljen se farmert, se tornacipőt! Férfiaknak szövetnadrág inggel, zakóval; nőknek elegáns nadrág blúzzal ajánlott.






Nem is olyan egyszerű, ugye?
Természetesen ezeken kívül rengeteg dress code létezik. Próbáltam a leggyakoribbakkal foglalkozni, remélem hasznotokra válik majd.




E.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése